luni, 6 ianuarie 2020

Trendul deceniului 2020

          Suntem la inceput de an 2020 si toata lumea sau multi dintre noi se gandesc la obiectivele noul an, la planuri, vise si actiuni pentru noul an sau de ce nu pentru o perioada mai mare.  In general toata lumea e intreresata de trenduri, de ce e " in",  ce se poarta, ce va influemta publicul....etc.
          Fara doar si pote trendul cel mai mare nu doar pentru anul viitor cat si pentru noul deceniu va fi SUSTENABILITATE.  De ce sustin asta voi incerca sa argumentez mai jos. Vreau sa precizez ca acest trend nu se refera doar la moda/ fashion si machiaje/ beauty ci  si la alte ramuri din alte industrii dar ca acolo nu am asa de multe exemple.
            Cercetatorii cei mai optimisti ne-au dat un ultimatul,  mai avem aproximativ 40 de ani sa facem ceva pentru a contracara shimbarile climatice sau ajungem la un punct de unde nu vom mai avea ce face si viata asa cum o stim se va shimba. (Cercetatori pesimisti considera ca suntem deja acolo sau ajungem in 10 ani). Asa ca este inevitabil ca suntem fortati sa ne schimbam obiceiurile de cumparare, de a manca, de a calatori, de a produce energie... etc.
           Pamantul nu mai are destule resurse pentru a ne sustine pe toti in ritmul in care am dori noi, cu toate ifosele si pretentiile noastre de cele mai multe ori nefondate.  Adica nu e sustenabil.  Cele mai mari industri poluatoare sunt: 1. Industria petroliera si  2. Industria textila ( socant nu?)  Pe 3 cred ca sunt transporturile.  Si desi as vrea sa imi dea si mie cineva o masina electica sau macar sa nu mai trebuiasca sa traversez orasul la munca, nu se poate.  Partea noastra, a romanilor este buna deoarece avem hidroenergie mai ales din hidrocentrale si termocentrale si nu folosim termocentrale ca amerciani care desi au avut prajita toata California de focuri sau maturate costele estice de uragane din ce in ce mai dese si puternice tot nu vor sa actioneze, la nivel inalt vreau sa zic sa  reimpadureasca masiv marile lor campii sau sa renunte la carnea de vita caci mult  isi iubesc ei " stak-ul". Trebuie sa precizam ca industria producatoare de carne este responsabila pentru emisi uriase de metan care e si mai periculos CO2 cand vine vorba de incalzirea climatica. Unde mai pui ca pentru fiecare portie de carne sunt necesare 2- 4 porti  de protenie vegetale. Nu mai bine ne-am multumi noi cu vegetalele.
         Aici trebuie sa precizez ca cel mai masiv impact pozitiv pe care noi ca omenire l-am putea face este sa 1. Reimpaduri masiv  si 2. Sa nu mai mancam carne  (nu am pus aici motivele etice ci doar cel ce tin de mediu si schimbarea climatica).
      Urmatoarea actiune colectiva ar fi renuntarea la fast fashion.  Despre asta as putea face un alt post dedicat dar pe scurt se refera la lanturile de magazi e care scot 12-24 de colectii pe an, cele care au reduceri de 4 ori pe an doar sa te faca  sa cumperi chiar daca nu iti trebuie,   care inventeza trenduri doar sa te faca sa simti ca daca nu cumperi acum nu esti la moda..etc  Suna cumoscut? Cele care  fac profituri urise dar nu isi platesc muncitori  si nu le asigura conditii decente de munca in tari cum ar fi Bangladesh, Cambogia, Vietnam,  China etc. Cum crezi ca la reducere poti lua un tricou cu 10 lei.? Magazinul tot face profit si din cei 10 lei pe putin jumatate, apoi unde mai pui transportul din China, sa zicem, bumbacul sau materialul din care e facut, plus fabrica care l- a facut si mai apoi muncitoarea care l-a cusut. Pentru mai multe informati vezi documentare ca " The price of fashion" pe youtube  sau unele asemanantoare pe   BBC Chanel.  Desi toate magazinele gen H&M, Zara, Berska, Pull and Bear, Primark, Topshop....
* pe Netflix gasiti documentare de genul " What the health"  , "Putreziciune" sau "Societatea de consum"
                 Revenind la super- trendul nostru SUSTENABILITATEA putem veni cu cateva exemple de mari compani cade incarca sa se inscrie in acest trend dar tocmai pentru ca sunt compani uriase ceea ce fac e ca o picatura in ocean. Gen: Nike a facut primi tenisi din plasticul reciclat din oceane. H&M  spune ca din ianuarie 2020 va avea doar bumbac din surse sustenabile ( nu precizeza ca ar fi si etice),  Colgate a lansat periuta de dinti cu maner biodegradabil din lemn. Chiar ieri am gasit la DM sampon solid din gama lor Balea.  Astfel de initiative au aparut in 2019 dar nu sunt destule mai ales din partea marilor companii care sunt si marii poluatori ai lumii.
      Totusi initiative vin de peste tot. Acestea vin de la oameni simpli dar care vaz imaginea de ansamblu De la trendul minimalismului la cel cu #zerowaste sau #lowimpactliving. Acum am auzit de un hastag dragut #2020wehaveplenty.
      E clar ca noul deceniu ne va impune daca nu din motive etice, din motive practice,de supravietuire a modului nostu de viata, sa facem totul mai Sustenabil, mai eco- frendly, mai simplu si mai natural. Revista People a desemnat-o ca persoana anului pe activista de 16 ani Greta Thunburg si ma gandesc ca totusi stiu ei ce zic, nu?
 
       


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu